Vetelängd med en twist

25.03.2019

Så... jag är väldigt intresserad av att baka och har gjort det så länge jag kan minnas. Jag tror att jag redan som ung blev väldigt inspirerad av min mor som bakade rent hysteriskt i perioder. Alla möjliga bakelser och bröd - och allt var så förbannat gott! Jag vet inte om jag ser dessa nostalgiska minnen som genom ett perfekt filter, men oavsett om detta är fallet eller ej så var det hennes periodiska infall som väckte intresset hos mig.

Men efter många år av att ha bakat och nitiskt följt recepten till punkt och pricka - ner till minsta detalj, så undrar man hur man går vidare för att fortsätta utvecklas? Nu trampar jag vatten, och även om det kan vara kul att vara bra på det man gör, så är det ju ännu roligare att kunna ännu mer! Därför har jag bestämt mig för att gå utanför ramarna för vad jag är bekväm med. Experimentera! Med inte bara smaker och mängder - utan även färg och form. Fast man måste ju börja någonstans och det är kanske inte optimalt att ge sig på något jätteprojekt när man är ensam hemma med en snart 3-månaders på dagarna. Därför gav jag mig idag på något simpelt, en deg som jag gjort många gånger men som jag istället testade att utforma på ett nytt sätt. Nämligen - ja ni kunde väl gissa det genom att läsa rubriken - en vetelängd!

Jag kommer skriva ner receptet här under inlägget så får ni testa själva om intresse finns, jag tyckte det var ovanligt roligt att baka idag. Jag misstänker att det är spänning - nu visste jag ju inte vad jag kunde förvänta mig alls, även om det bara var utseendet jag ändrade på.

Baka lugnt!

/Amanda H.


Vetelängd med en twist (2st)

Deg:

75g Smör

2,5dl Mjölk

25g Färsk Jäst

1/2tsk Salt

3/4dl Strösocker

1tsk Kardemumma

7dl Vetemjöl

Fyllning:

50g Rumsvarmt Smör

1/2dl Strösocker

1msk Kanel

1/2dl Hackad Mandel (valfritt)

Garnering:

1 Ägg

Pärlsocker

In i ugnen på 200°c i 30 minuter
In i ugnen på 200°c i 30 minuter

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken, värm till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt det ljumma degspadet. Rör tills all jäst är löst.
  2. Rör i salt, socker och stött kardemumma. Tillsätt mjölet - men spara lite till utbakningen. Degen ska släppa från kanterna på bunken, känns degen för lös så tillsätt mer mjöl.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 1 timme)
  4. Medan degen jäser så gör du fyllningen genom att blanda smör, socker, kanel och hackad mandel.
  5. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord.
  6. Dela degen i två bitar och kavla ut till en rektangel. Ca 20x30cm. Bred sedan på hälften av fyllningen på vardera rektangel.
  7. Rulla ihop rektangeln från långsidan och lägg längden, med skarven neråt, på en plåt med bakplåtspapper. Skär snitt i degen (som INTE går hela vägen igenom till plåten) med ungefär 2cm mellanrum.
  8. Ta baksidan av en kniv och tryck på degen mellan snitten - detta för att "tvinga" skårorna att öppns upp sig mer. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Starta ugnen på 200°c
  10. Pensla längderna med ett lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker efter behag. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt sedan svalna på galler under bakduk.

KOM IHÅG!

Alla ugnar är olika - detta recept utgår från min ugn, så håll ett öga på dina längder så att de inte blir brända och testa om de är gräddade i mitten med hjälp av en potatissticka.

Lycka till!

Färdiga - Ska nu svalna på galler under bakduk.
Färdiga - Ska nu svalna på galler under bakduk.
© 2019 Amandas Hantverkstad. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång