Söt Tårta Med En Touch Av Vår
Tack vare att jag och min man är dåliga på att äta de bakverk som skapas när jag får mina infall så får min man ofta ta med sig hembakat till jobbet. Det är en win-win måste jag säga, jag får öva och testa nya smaker och recept medan hans kollegor får lite fika med något sånär jämna mellanrum. Väldigt ofta får jag även väldigt fin respons och det boostar mitt ego något enormt, och det kan verkligen behövas ibland då jag är duktig på att vara elak mot mig själv och underskatta min kapacitet. På köpet får jag även lite tips då och då på hur bakverket kan förbättras, och det är guld värt! Då vet jag hur jag ska utveckla dem i framtiden.
Häromdagen kände jag ett sug efter att skapa något helt eget. Något som jag inte sett tidigare, och använda smaker som jag själv tycker om för att göra något nytt. Jag ville göra någon form av moussetårta och använda mig av en egenkomponerad mousse. I mitt förra inlägg nämnde jag att jag hade ännu ett recept på en mousse att dela med mig av och det är en... jordgubbsmousse! Jag experimenterade fram den samtidigt som geishamoussen och den blev tamejtusan minst lika bra! Men vad använder man för botten till en moussetårta? En vanlig sockerkaksbotten känns i sammanhanget ganska tråkig, jag ville ha något fylligt och riktigt sött, en riktig smakbomb! Vad passar då bättre än att göra en botten av kladdkaka? Toppad av söt, men inte överdrivet söt, jordgubbsmousse och hemmagjorda maränger. En vild chansning men efter att nu ha mottagit respons på hur den smakade och då den verkade bli en succé så verkar chansningen lönat sig! Nedan följer receptet på min härliga, söta tårta med en touch av vår!
Ingredienser:
Kladdkakebotten:
100g Smör
2 st Ägg
3 dl Strösocker
3 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1 ½ dl Vetemjöl
Smör att smörja formen med
Jordgubbsmousse:
400g Frysta jordgubbar
½ dl Socker (Till jordgubbarna)
1 dl Socker (Till äggulan)
2 msk Vatten
3 st Gelatinblad
2 st Äggvitor
2 st Äggulor
3 dl Vispgrädde
Maränger:
3 st Äggvitor
2 dl Socker
½ tsk Citronkoncentrat
Gör Så Här:
Kladdkakebotten:
Sätt ugnen på 150°C
Smält smöret och ställ åt sidan.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i en bunke, tillsätt äggen och rör om.
Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt men noggrant tills smeten är jämn.
Smörj en springform, ca 24 cm Ø och häll över smeten - jämna till den med en sked eller slickepott.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Beroende på hur kladdig du vill ha den. Men kom ihåg att alla ugnar är olika och det bästa sättet att kontrollera om dina bakverk är klara vid gräddning är med en potatissticka och dina egna ögon!
När botten är klar, ta fram den och låt svalna helt i springformen innan du häller på moussen!
Maränger:
Sätt ugnen på 125°C.
Vispa Äggvitorna, en tredjedel av sockret (2/3 dl) och citronkoncentratet (helst i en skål av glas) med elvisp tills det att smeten börjar vitna.
Tillsätt sedan resten av sockret i små mängder i omgångar och vispa på hög effekt tills det att marängen är fast och smidig.
Spritsa lagom stora maränger på en plåt med bakplåtspapper, kom ihåg att lämna mellanrum mellan marängerna då de sväller något.
Grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter, beroende på storlek och hur färdiga/sega du vill att de ska vara i mitten. Kom ihåg! Alla ugnar är olika blablabla... (jag känner mig tjatig).
Låt marängerna svalna och förvara sedan torrt och svalt, gärna i en lufttät burk.
Jordgubbsmousse:
Vispa äggulorna och sockret poröst. Vispa grädden och vänd ner i äggulesmeten.
Lägg jordgubbarna i en kastrull med vattnet och värm upp tills det kokar. Häll i ½dl socker och låt koka i några minuter medan du rör om då och då. Sila blandningen och häll tillbaka spadet i kastrullen. Mosa gärna jordgubbarna så att du får ut mer mumsig saft och lägg sedan moset åt sidan.
Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 minuter och vispa äggvitorna till ett hårt skum under tiden.
Värm på jordgubbssaften lite-lite (bara så det blir ljummet) och smält gelatinbladen i saften.
Vänd försiktigt ner saften i äggulesmeten och tillsätt till sist den vispade äggvitan och vänd ner även den med största försiktighet.
Montering:
Häll ner moussen i springformen, över kladdkakebotten. Lägg eventuellt över några bitar mosad jordgubbe på toppen som dekoration (mumsigt är det också). Ställ in i kylen och låt stelna i ca 1-2 timmar. När moussen stelnat ordentligt så kan du öppna springformen och antingen servera tårtan på springformens botten eller lyfta över den på ett fint fat.
Lägg på marängerna lite snyggt en liten stund innan servering så att marängerna håller sig torra och frasiga.
Och Voilà! Du har just bakat min söta tårta med en touch av vår!
Använder du dig av mitt recept så får du gärna hänvisa folk som eventuellt är intresserade av receptet till min blogg och hör av dig så att jag får se ditt resultat! Alltid kul att se om ens recept kommer till nytta.
Baka lugnt!
/Amanda H.