När bakverk inte blir som man tänkt - En lösning

28.03.2019

Ibland går saker och ting inte som man tänkt sig och man misslyckas med något i köket. Det händer i stort sett alla, om man inte är någon form av supermänniska. Oftast brukar det handla om bakverk utanför sin repertoar, något man med nyfikenhet slänger sig in i med huvudet före bara för att testa något nytt och ibland är man inte mer än mänsklig och råkar bränna de där kakorna som man bakat tusen gånger, eller så vill helt enkelt inte muffinsen, som man låtit stå i ugnen i över en timme, bli klara i mitten. Det får vara okej, man får förlåta sig själv och gå vidare. Men vad gör man nu med dessa bakverk? Inte vill man slänga något som man lagt ner tid och dyrbara ingredienser på? Men att bjuda på dem känns fel, precis som att folk ska uppfatta det som att man bjuder bara för att man vill bli av med det. För att inte tala om vilket slöseri det skulle vara att tippa ner hela plåten i soporna. Detta är ett dilemma, som i alla fall jag ställs inför, som dyker upp titt som tätt, även om jag tycker att jag gör allt rätt så händer det att något blir fel. Men nyligen slog det mig hur jag kan ta till vara på mina "hoppsan" i köket. Två lösningar faktiskt.

Cakepops

och

Dammsugare

Ja, du läste rätt. Och nej, det måste inte vara en sockerkaka som stryker med bara för att detta ska vara en bra lösning. Vem har sagt att Cakepops inte kan smaka mördegskakor, eller dammsugare inte kan smaka blåbärsmuffins? Det är du själv som bestämmer vad du kan och inte kan göra i ditt kök med dina bakverk, inte tradition. Vissa klassiska bakverk skulle må bra av lite nytänk, liksom damma av dem och ge dem nytt liv.

Om du läst mina tidigare inlägg så kanske du såg att jag har bakat kanellängder häromdagen. Det du inte fick veta var att jag bakade en dubbel sats och försökte få till en ny, snygg kanelfläta. Detta resulterade i att den blev för tjock och jag hade för hög temperatur i ugnen vilket gjorde att utsidan blev torr och insidan blev inte riktigt klar. Därför bestämde jag mig för att ta till vara på min misslyckade fläta och passa på att skriva ett inlägg när jag ändå höll på.

Nedan kommer jag att skriva ut två grundrecept, ett till cakepops och ett till dammsugare. Sen är det bara att anpassa det till de smaker som finns i dina, inte helt lyckade, bakverk. Till exempel så är min kanelfläta redan väldigt söt och väljer därför att använda mig av 70%ig choklad till mina cakepops. Andra anpassningar skulle kunna vara att blanda i lite fruktsaft, kokos, nötter eller varför inte använda smaksatt kvarg? Våga testa dig fram!

Cakepops grundrecept

Ingredienser:

500g Smulor av valfritt bakverk

150g Färskost eller dylikt (Märk väl att det bästa är att testa sig fram hur mycket som behövs. Smeten ska vara formbar men inte för blöt)

300g Choklad till att täcka dina cakepops med

Någon form av pinnar eller spett

Eventuellt strössel eller annan dekoration

Frigolit eller Oasis för att trycka ner pinnarna i så att dina bollar förblir perfekt runda. Du kan även ställa dina cakepops upp och ner men toppen blir då tillplattad.

Gör såhär:

Blanda smulorna med färskosten till en formbar massa och rulla till bollar av önskad storlek. Lägg på ett fat och stoppa in i frysen. Låt stelna i ca 30-60min.

Smält chokladen över vattenbad, det blir bäst om du tempererar chokladen. Om du är osäker på hur man gör det - se guiden längst ner på sidan.

Doppa ena änden av pinnen i chokladen innan du trycker ner den i bollen - detta för att få den att inte glida av. Tryck ner en pinne i samtliga bollar.

Doppa försiktigt bollen i den smälta chokladen och snurra försiktigt för att låta den rinna av.

Garnera eventuellt.

Ställ in i kylen och låt stelna.

Njut!

Dammsugare grundrecept

Ingredienser:

Ca 350g Smulor av valfritt bakverk

50g smör, rumsvarmt

(1/2 krm Salt

1 1/4 tsk Arraksarom

25g Smält Mörk Choklad

1 1/2 msk Kakao)

Ca 200g Marsipan (Alternativt ett färdigt marsipanlock)

Gör såhär:

Vispa smulor och smör med elvisp.

Tillsätt din smaksättning, i grundreceptet använder du dig av de ingredienser som står inom parentes, ska du ha andra smaker så testa dig fram. Känn efter så att smeten inte blir för våt eller för torr.

Vispa lite till tills smeten blir jämn och ställ sedan in i kylen i 30-60min tills det stelnat något.

Forma smeten till 4 rullar av önskad tjocklek och ställ in i kylen ytterligare 60min.

Kavla ut marsipanen till önskad tjocklek (Detta hoppar du över om du använder dig av marsipanlock).

Rulla in rullarna i marsipanen och skär i så långa bitar som känns lagom.

Stoppa in i kylen medan du smälter chokladen över vattenbad. Det blir bäst om du tempererar chokladen. Om du är osäker på hur man gör det - se guiden längst ner på sidan.

Doppa ena änden av din dammsugare i chokladen, låt rinna av och lägg på en tallrik. När du doppat ena änden på alla dammsugare - stoppa in i kylen och låt stelna innan du doppar den andra, detta för att undvika kladd.

Njut!

Temperera choklad:

Temperera choklad gör man bland annat för att chokladen får en finare glans.

Till detta behöver du en termometer.

Vit Choklad:

Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 45°C. Rör ner resten av chokladen.

Rör tills temperaturen är 25-29°C. Värm sedan upp till 29°C

Mjölkchoklad:

Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 45°C. Rör ner resten av chokladen.

Rör tills temperaturen är 25 - 27°C. Värm sedan upp till 30°C

Mörk Choklad

Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48 - 50°C. Rör ner resten av chokladen.

Rör tills temperaturen är 27 - 28°C Värm sedan upp till 31 - 32°C 

Har du använt något av recepten för att rädda ett mindre lyckat bakverk? Jag vill gärna höra om dina erfarenheter och eventuellt se hur det gick!

Baka lugnt!

/Amanda H.

© 2019 Amandas Hantverkstad. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång