Födelsedagstårta - Choklad och Apelsin
Varje år på min mans födelsedag så försöker jag att baka något, eller på annat vis göra något jag anser mig vara bra på, åt honom. Eftersom han inte är ett fan av söta bakverk (oturligt nog för mig) så har jag försökt att möta honom halvvägs och vid ett par tillfällen bakat smörgåstårta istället. Detta är verkligen uppskattat, vem kan säga nej till smörgåstårta? Det receptet kommer antagligen komma upp här så småningom det också, men idag tänkte jag dela med mig av den tårta jag bakade i år.
Eftersom det är vedertaget att födelsedagsbarnet bjuder på fika på jobbet på sin födelsedag så bestämde vi att jag kunde baka en tårta som de åt där. Jag själv tycker om bakverk men inte att äta större mängder, därför är det inte ovanligt att en stor mängd av det jag bakar hamnar i frysen och tas fram vid besök. Eftersom vi inte är intresserade av att fylla upp halva frysen med tårta heller så får jag duktigt vänta på sådana här fantastiska tillfällen innan jag får öva på att baka tårtor!
Jag pratade i alla fall med honom och resonerade för att komma på en personlig tårta som han skulle tycka om, det var ju trots allt hans födelsedag. Grädde på utsidan var väl en av mycket få riktlinjer jag fick så denna gång blev det inget övande med marsipan! Efter mycket eftertanke och planerande så kom jag fram till att jag ville ha någon form av smakkombination som kräver lite mer jobb från min sida men som ändå uppskattas av många. Jag kom till slut fram till att Apelsin-Choklad är en himmelsk kombination som man sällan rynkar på näsan åt. Choklad som kan vara väldigt tungt, behöver något fräscht som kontrar.
Nedan kommer jag skriva ut ett recept och genomförande på hur jag gjorde min Choklad-Apelsin tårta med chokladbottnar, chokladsmörkräm, vispad grädde och apelsinmousse.
Ingredienser tårtbotten:
3 st Ägg
3 dl Strösocker
1 dl Kokhett vatten
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
½ dl Kakao
2 ½ dl Vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C och klä en springform (24cm Ø) med bakplåtspapper, i botten och en "krage" runt kanten som sticker upp en liten bit utanför formen.
Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ned det kokheta vattnet.
Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och sikta sedan ned det i äggsmeten. Vänd ner ingredienserna - Vispa INTE, tills det är ordentligt blandat. Häll sedan ner smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 45-50min.
OBSERVERA att alla ugnar är olika, bästa sättet att kontrollera är med en potatissticka som du sticker ner i mitten av kakan, om den är torr när du drar ut den så är kakan färdig.
Låt svalna i formen och skär sedan upp den i tre lager. Enklast för mig var att ta en brödkniv och försiktigt skära en centimeter in i kakan varvet runt för att se till att lagret blir jämntjockt, sedan förde jag in kniven rakt så att spetsen hamnar ungefär i mitten av kakan, sedan följde jag bara den redan utskurna linjen i kakan varvet runt.
Ingredienser Apelsinmousse:
1 ½ gelatinblad
1 dl pressad apelsinjuice
1 äggula
½ dl strösocker
1 äggvita
1 ½ dl vispgrädde
Rivet skal från 1 apelsin
Gör så här:
Riv av zesten på apelsinen, ställ åt sidan och pressa sedan ut juicen från apelsinen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Värm apelsinjuicen, smält ner gelatinbladen och ställ sedan åt sidan.
Separera äggulan och äggvitan. Vispa äggvitan till ett hårt skum, vispa sedan äggula och sockret poröst. Vispa grädden och vänd ner den i äggulesmeten. Rör försiktigt i apelsinsaften och skalet.
Vänd till sist ner den vispade äggvitan och ställ moussen i kylen i minst 1 timme för att låta den stelna.
Ingredienser chokladsmörkräm:
125 g Mjukt smör
2 ½ dl Florsocker
2 msk Kakao
Ca 2-3 msk kokhett vatten
Gör så här:
Vispa det mjuka smöret (får gärna ha stått framme ett bra tag så det inte blir lika svårhanterligt) med florsocker och kakao med en elvisp tills det blandats ordentligt. Jag tillsatte pyttelite hett vatten efter att ha vispat en stund bara för att underlätta något.
Tillsätt sedan lite-lite kokhett vatten i taget tills du är nöjd med konsistensen. Den ska inte vara kletig men inte rinnig heller.
Ingredienser montering:
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Bred på hälften av smörkrämen på din första botten och se till att det blir något sånär jämnt och går ända ute vid kanterna.
Lägg på mittenbotten och bred på resten av smörkrämen. Lägg sedan på den sista botten.
Vispa grädden och bred på den över hela tårtan - använd gärna en platt stekspade eller dylikt för att få en jämn, fin yta på sidan.
Ta fram apelsinmoussen och bred ut den i ett fint, tjockt lager på toppen. (Alternativt kan du spritsa moussen i något fint mönster - zesten fastnade i mina tyllar så det funkade inte för mig men det kan vara värt ett försök)
Ställ sedan in tårtan i kylen tills det är dags att mumsa i sig den. Den blev väldigt god och uppskattad på mannens jobb! Ge den ett försök vetja! Är någon del av beskrivningen otydlig eller det uppstår några andra frågetecken - Tveka inte att fråga, jag svarar så fort jag kan. Om du bakar tårtan så hojta gärna till! Jag vill väldigt gärna se resultatet och höra eventuella synpunkter!
Baka lugnt!
/Amanda H.