Chokladbiskvier Möter Cupcakes
Som jag sagt i något tidigare inlägg så tycker jag gott att man kan börja fräscha upp gamla kakor och recept som förblivit desamma i många-många generationer och varför då inte ge sig på att experimentera med min absoluta favoritkaka? Chokladbiskvier kan vara den bästa kakan i hela världen. Söt, besk och krämig, mums!
Jag har dock bara försökt göra chokladbiskvier en enda gång då det slutade i en mindre katastrof när chokladen började bete sig konstigt och smörkrämen plötsligt blev varm då jag var så fruktansvärt långsam när jag arbetade.
Sedan dess har jag knappt vågat ge mig på det igen. Men jag hade aldrig testat att göra cupcakes och då tänkte jag... kanske skulle man göra en cupcake med alla smaker som en chokladbiskvi har? Så jag började direkt söka inspiration på nätet och komponera ihop min kaka-cupcake hybrid. Detta blev resultatet, och som traditionen kräver så var det min makes kollegor som fick offra sig eftersom vi har svårt att äta upp det jag bakar. Självklart smakade jag även själv och blev verkligen nöjd! Dessa kommer jag göra fler gånger i framtiden när jag hunnit öva mig lite mer på att spritsa. Receptet nedan ger ca 10 st cupcakes.
Ingredienser:
Muffinsbotten med mandelmassa:
150 g Smör
1 ½ dl Socker
2 Ägg
½ dl Mjölk
3 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
100 g Mandelmassa
Chokladsmörkräm:
50 g Mörk Choklad (70%)
125 g Rumsvarmt Smör
1 ½ dl florsocker
2 tsk Vaniljsocker
1 Äggula
Garnering:
50-100 g Mörk choklad (70%)
Gör Så Här:
Muffinsbotten med Mandelmassa:
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa smör och socker pösigt. Knäck äggen och blanda i, ett i taget. Tillsätt mjölken.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål. Sikta ner blandningen i smeten och vänd ner
Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten. Se gärna till att mandelmassan är något sånär kall, annars kommer den bara klumpa ihop sig till en enda jätteklump igen.
Klicka ner i 10st muffinsformar och grädda i ca 15 minuter. Jag tjatar om det men säger det igen... Alla ugnar är olika effektiva så mitt råd är att du endast använder tidsangivelsen som en riktlinje men att du håller koll på det du gräddar och testar med en sticka om du är osäker på om det är klart eller ej.
Låt muffinsbottnarna svalna innan du har på smörkrämen
Chokladsmörkräm:
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och låt den svalna något. Smälter du i mikro så gäller det att göra det på låg effekt och hålla stenkoll rör hellre om för ofta än för sällan, annars kommer det smaka bränt.
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula vitt och fluffigt med elvisp. Vänd ner chokladen i smörkrämen.
Montering:
Spritsa smörkrämen på bottnarna med någon snygg tyll i den stil du önskar.
[Min man köpte några supersnygga tyllar på Clas Ohlsson i ett 4-pack. Tyllarna gör att man kan spritsa 4 olika vackra blommor, rekommenderas verkligen när man vill få något att se extra avancerat ut även om man är superdålig på att spritsa som jag är, haha.]
Hacka den mörka chokladen och strö på dina cupcakes.
Ställ gärna in dem i kylen så att smörkrämen får bli ordentligt kall innan servering och Vóila!

Där har du dem! Supersmidiga och supergoda!
Använder du dig av mitt recept så får du gärna höra av dig om hur det gick, och publicerar du det i sociala medier så vill jag gärna att min blogg länkas så att fler kan hitta hit. Tack på förhand.
Lycka till och baka lugnt!
/Amanda H.